Dukat Bogorodica

Dukat Bogorodica

Dukat Presveta Bogorodica (Majka Božija, Bogorodica).Prema Novom zavetu Marija je bila majka Isusova. Za vernike, Marija je sva čista i sva sveta, jer je njenim slobodnim pristankom Bog postao čovek. U pravoslavnoj duhovnosti zauzima važno mesto jer je bila prva koja je slušala Isusove reči i čuvala ih u svom srcu.

Dukat Beli Andjeo

Dukat Beli Andjeo

Dukat Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije ali se ubraja i u velike domete evropskog slikarstva. Smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka.

Dukat Sv. Nikola

Dukat Sv. Nikola

Milostiv i pravdoljubiv, Sveti Nikola je već svojom pojavom donosio ljudima utehu, spokoj i nadu. Pozivali su ga u bolesti, nevolji, bedi, nemoći, jer je svima priskakao u pomoć. Kao svešteno lice, 58 godina je služio na dobrobit Hrišćanima i Hrišćanstvu, a upokojio se u dubokoj starosti, 19. decembra 343. godine. Na njegov grob u Miru dolazili su Hodočasnici s raznih strana da se poklone svetitelju i da ga mole za pomoć.

Dukat Sv. Jovan

Dukat Sv. Jovan

Kada je odrastao, rešio je da ode u pustinju u donjem toku reke Jordan, gde je samovao hraneći se izdancima drveta, medom divljih pčela i odeven u haljinu satkanu od kamilje dlake, opasan kaišem. Ljudi su zazirali od njegovog pustinjačkog izgleda, a još više su se plašili njegovih propovedi u kojima je otvoreno govorio o ljudskim manama i izopačenostima, osuđujući nepočinstva i moralna urušavanja.

Dukat Sv. Petka

Dukat Sv. Petka

Sveta Petka je rođena u X veku u selu Epivatu, blizu Trakijskog grada Kalikratije. Predpostavlja se da je bila Srpkinja. Pošto je mlada ostala bez roditelja, otišla je u Carigrad, zamonašila se u Jordanskoj pustinji i ostala tu do starosti. Pred kraj života se vratila u Epivitu i tamo proživela još dve godine u neprestanom postu.

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog

Nalazi se na području Bjelopavlića, pripada opštini Danilovgrad i smešten je u okomitoj steni sa koje se pruža pogled na ravnicu.Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije Ostroški, koji je tu i sahranjen. On je svetac čudotvorac.Od tada, pa do današnjih dana se neprekidno događaju čuda Svetog Vasilija Ostroškog.

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Nikola Tesla je rođen 1856-1943. u Smiljanu. Jedan od najblistavijih umova sveta, koji je čovečanstvu poklonio epohalne izume. Uveo je svet u električno doba, osmislio indukcioni motor, naizmeničnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju, daljinsko upravljanje, bežičnu komunikaciju, električne automobile i mnoštvo drugih čudesnih otkrića.

Sv. Vasilije Ostroski

Sv. Vasilije Ostroski

Hercegovac poreklom, Sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. u selu Mrkonjićima u Popovom polju. Kao sin siromašnih, ali pobožnih ljudi, od malena je vaspitavan u duhu pravoslavnog milosrđa i dobročinstva. Na Ostrogu je i preminuo 29. aprila 1671. godine (po starom kalendaru).

Dukat Isus Hrist

Dukat Isus Hrist

Isus Hrist je sin Božiji. Rođen 7. januara. Nakon krštenja na reci Jordan Isus Hrist je proveo četrdeset dana u pustinji a nakon toga je počeo da propoveda. Isus je sa svojim učenicima (apostolima) lečio ljude i propovedao im. Isus Hrist je stradao raspećem na krst, a zatim je vaskrsao.